Sweet & Smokey riceballs

Smokey & Sweet.. Deze rijstballetjes zijn heerlijk bovenop een frisse salade, op een broodje of gewoon uit het vuistje:)

Ingrediënten voor 10 kleine balletjes:

  • 1 rode biet (gekookt);
  • 150 gram plakrijst (gekookt);
  • 80 gram zwarte bonen;
  • 10 gram koriander;
  • 1 teen knoflook;
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder;
  • 2 theelepels venkelzaad;
  • 5 eetlepels sesamzaad.
  1. Kneus het venkelzaad met behulp van een vijzel of een deegroller. Pel en pers de knoflook. Snijd de rode biet in kleine stukjes en hak de koriander grof.
  2. Maal in een keukenmachine de rode biet samen met de knoflook, de zwarte bonen, de koriander, het venkelzaad en het paprikapoeder fijn.
  3. Roer de rijst door het bieten-bonenmengsel en draai er kleine balletjes van. Rol de balletjes vervolgens door de sesamzaadjes zodat ze helemaal bedekt zijn. Laat de balletjes minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
  4. Je kunt in de tussentijd een salade bereiden van bijvoorbeeld (rauwe) rode biet, rode kool, courgette en komkommer. Snijd alles in flinterdunne reepjes en breng op smaak met 1 eetlepel rijstazijn, sap van 1 limoen, een snuf Himalaya zout en 1 theelepel sesamolie.
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de rijstballetjes in 10 minuten rondom gaar. Of bereidt bak ze in een voorverwarmde oven (180 graden) in 15 minuten gaar.
  6. Serveer de balletjes bovenop de salade met een beetje Smokey Sriracha erover.

Ellis

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig; koken, schrijven van (food) content, recepten ontwikkelen, foodstyling, foodfotografie, of op zoek naar mooie props. Gerechten worden kunst met de juiste combinatie van smaken, kleuren en geuren. Door alle zintuigen erbij te betrekken, worden koken en eten een beleving. Lekker en mooi eten maken is echt het allerleukste wat er is.