Summer rolls!

Je zou kunnen zeggen dat ik verslaafd ben aan summer rolls… Ik eet ze namelijk zeer regelmatig. Maar ik vind het gewoon een hele leuke manier van eten en je kunt er zoveel verschillende varianten mee maken! Hieronder wil ik graag een van mijn favoriete summer roll recepten met jullie delen. Het heeft alles wat een summer roll nodig heeft en meer..

Eigenlijk kun je er alles instoppen wat je lekker vindt. Mijn summer roll bestaat voornamelijk uit heel veel groenten met een sausje (Een goede saus is onmisbaar voor een perfecte summer roll!). Verder heeft een goede summer roll een combinatie nodig van iets zuurs, iets zouts (umami) en iets vettigs. Voor een vega variant kan je bij iets vettigs bijvoorbeeld denken aan een avocado of je kunt (gerookte) vis gebruiken. Ik ben zelf een groot fan van gerookte forel in mijn summer roll. Maar ook van avocado haha. Dus ik doe ze er gewoon allebei in.

Dit heb je nodig:

  • 1/4 Rode kool
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 courgette
  • Wortel julienne gesneden
  • Biet julienne gesneden
  • 3 stuks eieren
  • 10 gram koriander
  • 2 stengels lente-ui
  • 50 gram Veldsla
  • 150 gram Shii-take
  • 200 gram groene aspergetips of bimi
  • 2 stuks rode ui
  • 100 ml rijstazijn
  • 100 gram tuinbonen (diepvries)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 cm gember
  • 1 avocado
  • 1 theelepel chili-flakes

Voor de saus:

  • 3 eetlepels pindakaas
  • 1 stengel citroengras
  • 2 cm gember
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • optioneel: 1 theelepel sojasaus & chiliflakes

Optioneel: Gerookte forel & nori flakes

Dit ga je doen:
Laat de tuinbonen even ontdooien in heet water, daarna kun je ze gemakkelijk dubbel doppen. Meng de tuinbonen vervolgens met de chili-flakes en een snuf Himalaya-zout. Pel en pers de knoflook. Rasp de gember. Snijd (met behulp van een mandoline) de rode kool, de komkommer en de courgette in flinterdunne slierten. Hak de koriander fijn en snijd de lente-ui in dunne ringen. Snijd de shii-take in plakken en verwijder de uiteindes van de aspergetips of bimi. Schep het vruchtvlees uit de avocado en snijd in reepjes.

Kluts de eieren los, voeg de koriander en de lente-ui toe. Breng op smaak met een snuf Himalaya-zout en chilipoeder (5-spices is erbij is nog lekkerder). Verhit een scheutje olie in een koekenpan, voeg het eimengsel toe en bak op laag vuur de omelet aan beide kanten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen en snijd in reepjes.

Verhit opnieuw een scheutje olie in een koekenpan en bak de shii-takes kort aan. Voeg de knoflook, de gember toe en de asperges of bimi toe en roerbak het geheel 4 minuten. Blus het vervolgens af met de sojasaus, verwijder de pan van het vuur en laat iets afkoelen.

Bereid de saus door het citroengras superfijn te hakken en rasp de gember. Meng de pindakaas, de rijstazijn, het citroengras en de gember door elkaar. Het wordt nu een hele dikke substantie. Voeg een beetje heet water toe voor de gewenste dikte. Begin met een beetje, je kunt altijd meer water toevoegen. Ik vind het lekker om de saus iets meer op smaak te brengen met een theelepel sojasaus en chili-flakes. Een eetlepelgeroosterde kokosrasp is ook een hele goede toevoeging!

Voor het onmisbare zuurtje, pickle ik vaak zelf een groente. Ik vind gepickelde rode ui op dit moment het lekkerste (en het mooiste:)). Hiervoor snijd ik een rode ui in flinterdunne ringen. Dan voeg ik hier 100 ml rijstazijn en 50 ml water aan toe. Laat het een uurtje staan en je ziet dat de uien heel mooi roze kleuren en iets zachter worden. Ik vind het lekker om er een extra smaakje aan te geven en daarom voeg ik een snuf zout toe, 1 steranijs, wat venkelzaad en wat chiliflakes. Je kunt de gepickelde rode ui ongeveer 1 week bewaren in de koelkast.

Het leukste is natuurlijk als iedereen zijn eigen summer roll kan maken. Verdeel daarom alle groenten en het omelet over een grote schaal, zet het sausje in het midden. Zet de schaal op tafel, samen met de rijstvellen, de gepickelde rode ui en eventueel met de gerookte vis en nori flakes.

Ellis

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig; koken, schrijven van (food) content, recepten ontwikkelen, foodstyling, foodfotografie, of op zoek naar mooie props. Gerechten worden kunst met de juiste combinatie van smaken, kleuren en geuren. Door alle zintuigen erbij te betrekken, worden koken en eten een beleving. Lekker en mooi eten maken is echt het allerleukste wat er is.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.