Paddenstoelensalade met gepofte knoflooktomaatjes

Deze kruidige lauwwarme salade is heerlijk tijdens de herfst en wintermaanden. Het is snel, makkelijk en een gezonde en voedzame maaltijd. Ik heb dit recept speciaal geschreven voor bij de St. Laurent van de Gebrüder Andes die deze maand te vinden is in de wijnbox van Baltazar.

Dit heb je nodig:IMG_8975

  • 150 gram oesterzwammen;
  • 150 gram shiitake;
  • 150 gram kastanjechampignons;
  • 1 teen knoflook;
  • 200 gram boerenkool;
  • 200 gram spinazie;
  • 1 bakje cherrytomaatjes;
  • 200 gram gekookte linzen;
  • 4 tenen knoflook;
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder;
  • ½ theelepel komijn;
  • ½ theelepel chilipoeder;
  • ghee om in te bakken;
  • optioneel: Een stuk Parmezaanse kaas.

Dit ga je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal en voorzie ze met behulp van een kwastje van een dun laagje ghee. Rasp hier 2 teentjes knoflook bij en strooi er wat Himalayazout overheen, hussel het voorzichtig door elkaar en schuif het voor 15 minuten in de oven, zodat alle tomaatjes gepoft zijn. Ondertussen snijd je de paddenstoelen op dikke plakken, kleintjes kun je heel laten. Zet een pan op het vuur en smelt hier een klontje ghee in, voeg dan de paddenstoelen toe. Rasp hier de knoflook bij en voeg de gerookte paprikapoeder, de komijn en de chilipoeder toe. Bak dit een paar minuten op matig vuur terwijl je het voorzichtig omroert. Voeg dan de boerenkool, de linzen en uiteindelijk de spinazie toe. Op het allerlaatst kun je ook wat reepjes rode kool toevoegen, dit geeft een lekkere bite en een mooie kleur. Wanneer de spinazie begint te slinken is het klaar. Haal de pan van het vuur, rasp er wat Parmezaanse kaas overheen en roer het nogmaals voorzichtig om zodat de kaas wat door het gerecht heen smelt. Serveer de warme salade met de gepofte knoflooktomaatjes en rasp hier nog wat extra Parmezaanse kaas overheen. Smakelijk!

Let food be thy medicine and medicine be thy food.Hippocrates

Paddenstoelen zijn erg voedzaam en een perfecte smaakmaker in een gerecht. Ze zijn al smaakvol op zichzelf maar ze nemen ook heel goed andere smaken op, dus door toevoeging van de juiste kruiden, sauzen, oliën en specerijen worden het echte smaakbommetjes. Paddenstoelen zijn een hele goede bron van plantaardige eiwitten, in shiitake paddenstoelen zitten bijvoorbeeld per 100 gram, 13 gram eiwitten. Bij een champignon is dit minder, namelijk 3 gram. Paddenstoelen bevatten naast eiwitten ook vitamine B2, B6 en C. Wanneer de paddenstoelen buiten geteeld en geoogst zijn bevatten ze vitamine D2. Ook zijn ze rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Kalium draagt bij aan een goede bloeddruk, goed werkende spieren, een goed basis-alkalisch gehalte en het draagt bij aan het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Shiitake is met name hoog aan kalium en bevat ook nog eens B12. Wanneer je geen dierlijke producten eet, is het echt een aanrader om regelmatig shiitake te eten.

Ellis

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig; koken, schrijven van (food) content, recepten ontwikkelen, foodstyling, foodfotografie, of op zoek naar mooie props. Gerechten worden kunst met de juiste combinatie van smaken, kleuren en geuren. Door alle zintuigen erbij te betrekken, worden koken en eten een beleving. Lekker en mooi eten maken is echt het allerleukste wat er is.