Deze romige curry barst van de umami. Is super makkelijk om te maken en al zeg ik het zelf.. echt heel lekker!
Bereidingstijd: 30 min
Onderstaand recept is voor 2-3 personen

Wat heb je nodig?
– 75 g gerookte spekreepjes;
– 1 rode ui, in halve ringen;
– 3 tenen knoflook, fijngeraspt;
– 3 cm gember, fijngeraspt;
– 0.5 tl chiliflakes;
– 2.5 el witte misopasta;
– 400 ml kokosmelk;
– 2 limoenbladen, gekneusd;
– 1 grote aubergine in blokjes;
– 400 g gemengde paddestoelen;
– 300 g spinazie of 2 stuks Bokchoi (in reepjes gesneden);
– 0.5 limoen;
– 150 g sushi- of pandanrijst.
Optioneel garnering:
– 1 stengel lente-ui (in dunne ringetjes);
– 1 zachtgekookt eitje per persoon;
– Nori reepjes.
Wat moet je doen?
1. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. En kook eventueel de eitjes.
2. Verhit een braadpan met dikke bodem en bak hierin de spekreepjes krokant. Voeg een klontje roomboter toe en fruit de rode ui op laag vuur samen met de knoflook, de chilipoeder en de gember. Bak in 5 minuten zacht en roer regelmatig door. Voeg de aubergine samen met de paddestoelen en de limoenbladeren toe en bak in 15 minuten zacht en goudbruin. Blijf regelmatig roeren. Voeg daarna de misopasta toe, bak ongeveer 2 minuten mee zodat het wat karamelliseert. Voeg dan de kokosmelk toe en laat kort inkoken. Voeg de spinazie of reepjes bokchoi beetje bij beetje toe en breng op smaak met het sap van de halve limoen. Laat op laag vuur met de deksel op de pan nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
3. Verdeel de rijst over de kommen, schep een royale hoeveelheid miso limoen curry erbij, garneer optioneel met nori, lente-ui en een gekookt eitje. Vergeet niet het limoenblad eruit te halen:)
Optioneel: Frisse koolsalade als side dish:
– 0.5 rode kool, zeer dun geraspt;
– 2 el Zaanse mayonaise;
– 1 scheutje soyasaus;
– Limoensap naar smaak.
Meng de mayonaise met de sojasaus en het limoensap in een grote kom. Proef even en voeg indien nodig meer limoensap of sojasaus toe. Voeg de rode kool toe en meng tot een romige salade.
