Dit recept ontwikkelde ik speciaal voor de december wijnbox van Baltazar. Door de venkel, de pastinaak en het venkelzaad bevat het gerecht zachte anijssmaken die goed aansluiten bij de frisse smaak van dille en de vettige volle smaak van de zalm.
Krokante zalm met geroosterde venkel en geroosterde pastinaakpuree
Dit recept is voor: 4 personen
Bereidingstijd: 40 min
Ingrediënten:
4 stuks Zalmfilet zonder huid
30 gram Parmezaanse kaas
1 theelepel Venkelzaad
10 gram Dille
1 stuk Citroen
1 stuk Rode ui
30 gram Cashewnoten
2 stuks Venkel
4 tenen Knoflook
4 stuks Pastinaak
*Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 1 : Snijd de zalmmoten in stukken, de Parmezaanse kaas in kleine blokjes, pel en pers 2 tenen knoflook en kneus de overige 2 teentjes. Pluk de dille, rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Snijd de venkel en de rode ui in grove parten, schil de pastinaak en snijd in stukken.
Stap 2: Verdeel de pastinaak over een helft van een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met olijfolie en de geperste knoflook. Verdeel de venkel en rode ui parten over de andere helft, besprenkel met olijfolie, de helft van de dille, het citroensap en leg de gekneusde knoflook ertussen. Rooster 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Stap 3: Maal de kaas met de resterende dille, het venkelzaad, de cashewnoten, de citroenrasp en een scheutje olijfolie fijn met behulp van een keukenmachine.
Stap 4: Bedek de zalm met het dille-venkelmengsel en druk goed aan. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de zalmstukken aan beide kanten in 5 minuten knapperig.
Stap 5: Pureer de stukken geroosterde pastinaak met een scheut olijfolie tot een zachte zoete puree. Breng op smaak met wat peper en zout.
Stap 6: Serveer de zalmmoten met de geroosterde venkel en de pastinaakpuree.