Gepofte zoete aardappel met een frisse doperwten-munt dip – Baltazar wijnbox

Wat leuk, Baltazar wijd deze maand een complete pagina aan FoodNut, en dan ook nog in mijn lievelingskleur jeej! Ik schreef hiervoor onderstaand recept die heerlijk smaakt bij de JuWel Riesling van wijnboerin Juliana Eller.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gram parmaham;
  • 4 zoete aardappelen (middelgroot);
  • 150 gram witte kaas of feta;
  • 450 gram doperwten;
  • sap van 1 citroen;
  • 20 gram munt;
  • 150 gram kikkererwten;
  • 75 gram veldsla.

Verwarm de oven voor op 190 graden. 
1. Was de zoete aardappelen en prik er enkele gaatjes in met behulp van een vork. Besprenkel de zoete aardappelen met olijfolie en verpak iedere aardappel in aluminiumfolie. Pof de aardappelen in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.

2. Kook ondertussen de doperwten 3 tot 5 minuten, giet ze af en spoel ze af met ijskoud water.

3. Voeg de helft van de doperwten samen met het sap van de citroen, de munt en de witte kaas in een keukenmachine en maal tot een gladde dip. Breng het op smaak met olijfolie, peper en zout.

4. Spoel de kikkererwten goed af. Meng ze samen met de overgebleven doperwten en de veldsla tot een salade en roer hier voorzichtig de helft van de doperwten-muntdip doorheen.

5. Snijd een klein kapje uit de gepofte zoete aardappel, zodat je de zoete aardappel kunt vullen. Snijd het kapje in kleine stukjes. Roer de zoete aardappelstukjes door de erwtensalade.

6. Snijd de parmaham in reepjes en voeg deze ook toe aan de salade maar bewaar 4 plakken.

7. Vul elke zoete aardappel met de erwtensalade, volg met een flinke lepel doperwten-muntdip en een plak parmaham.

Ellis

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig; koken, schrijven van (food) content, recepten ontwikkelen, foodstyling, foodfotografie, of op zoek naar mooie props. Gerechten worden kunst met de juiste combinatie van smaken, kleuren en geuren. Door alle zintuigen erbij te betrekken, worden koken en eten een beleving. Lekker en mooi eten maken is echt het allerleukste wat er is.