Comfort Soep..

Dit recept is de herfst/winter editie van mijn groene soep. De basis van beide soepen is bijna hetzelfde. Deze soep is zoo lekker dat het mijn plicht is om het recept te delen, dit moeten meer mensen proeven;) Het is comfort food: Zijdezacht van structuur, smaakvol en romig. Door de miso krijgt de soep een heerlijke umami smaak, die perfect aansluit bij het zoete van de pompoen en de zoete aardappel. De soep zit vol met heerlijke seizoensgroenten en is daardoor voedzaam en vullend.

Dit heb je nodig:pompoen-zoete-aardappel-soep

  • 2,5 eetlepels (shiro) misopasta;
  • 1200 ml water;
  • 2 rode uien op blokjes;
  • 4 tenen knoflook;
  • 1,5 theelepel massala kruiden;
  • 1 eetlepel rijstazijn;
  • 1 fijngesneden chilipeper;
  • 1,5 cm gember;
  • 1 biologische oranje pompoen;
  • 2 biologische zoete aardappelen;
  • olijfolie;
  • 200 ml ongezoete kokosmelk;
  • 1 theelepel chiliflakes.

Dit ga je doen:
Verwarm de oven op 180 graden. Was de pompoen en de zoete aardappelen goed zodat je ze niet hoeft te schillen. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappelen en sprenkel er een kleine beetje olijfolie overheen. Leg ze in de oven en rooster ze in ongeveer 30-40 minuten gaar, dit kan verschillen per oven en is afhankelijk van de grote van de zoete aardappelen. Je kunt er met een vork in prikken om te checken of ze gaar zijn. Snijd dan de pompoen doormidden, verwijder de zaden en snij het op plakken. Verdeel de plakken op een bakplaat met bakpapier en sprenkel er een klein beetje olijfolie overheen. Schuif ze bij de zoete aardappelen in de oven en rooster ze in ongeveer 20-25 minuten gaar. geroosterde-pompoen

Breng het water aan de kook, en voeg hier 2,5 eetlepels misopasta aan toe zodat je een smaakvolle bouillon krijgt. Proef het even, het kan zijn dat je iets meer of iets minder misopasta nodig hebt (dit is afhankelijk van de soort pasta). Snij de ui op blokjes en bak deze aan in een soeppan met een scheutje olie (naar keuze), voeg hier de gesneden chilipeper aan toe en rasp hier ook de knoflook en de gember bij. Voeg dan de massala kruiden toe en 1 eetlepel rijstazijn. Bak dit mengsel ongeveer 2 minuten op middel tot laag vuur, zodat het lekker geurig en zacht wordt. Wanneer de zoete aardappelen en pompoen gaar geroosterd zijn kun je ze bij dit mengsel voegen. Snij de pompoen wel eerst op kleinere stukjes. De zoete aardappelen snij je doormidden, zodat je de zachte aardappel er met een lepel uit kunt scheppen. Ook dit voeg je bij het mengsel (de schil kun je weggooien). Bak dit 2 minuten terwijl je het voorzichtig omroert. Voeg dan de misobouillon erbij. Laat het geheel ongeveer 5 minuten koken. Voeg de kokosmelk toe en haal de pan van het vuur, pureer het geheel met een staafmixer glad. De soep is nu klaar, het resultaat is een heerlijke, smaakvolle en dikke soep. Je kunt er ongeveer 6 kommen uit halen. Serveer de soep met een beetje chiliflakes. Bewaar de soep in de koelkast of vries het in, zodat je altijd wat soep achter de hand hebt.

Let food be thy medicine and medicine be thy food.Hippocrates

Het pompoenseizoen is nu volop aan de gang. Ik zou hier zeker gebruik van maken, want naast dat ze nu goedkoper, lekkerder en minder milieubelastend zijn, hebben ze ook verschillende gezondheidsvoordelen wanneer je ze regelmatig eet. Pompoen bevat namelijk betacaroteen, welke verantwoordelijk is voor de oranje kleur. Je lichaam zet dit stofje om in vitamine A. En vitamine A (in vetoplosbaar) heb je nodig voor een goed werkend immuunsysteem, voor de aanmaak van cellen en weefsel in jouw huid en voor de gezondheid van je ogen. Pompoen is ook rijk aan tryptofaan, dit is een aminozuur die door je lichaam wordt omgezet in serotonine. Door dit stofje voel je je prettig, lekker ontspannen en kun je goed slapen. De verschillende gezondheidsvoordelen die miso kan hebben lees je in het recept van mijn groene soep. Als je een koukleumpje bent (zoals ik..) dan is het fijn dat er gember in de soep zit, naast dat het lekker smaakt, heeft het ook een verwarmend effect op je lichaam. Met het koude weer drink ik om deze reden ook wat vaker verse gemberthee.

Ellis

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig; koken, schrijven van (food) content, recepten ontwikkelen, foodstyling, foodfotografie, of op zoek naar mooie props. Gerechten worden kunst met de juiste combinatie van smaken, kleuren en geuren. Door alle zintuigen erbij te betrekken, worden koken en eten een beleving. Lekker en mooi eten maken is echt het allerleukste wat er is.