Bananenbrood met blauwe bessensaus

Deze week had ik een aantal bruine bananen liggen. Ik moet zeggen dat ik al een tijdje geen bananenbrood meer gebakken heb. Luiheid misschien? (ja waarschijnlijk wel..) Meestal vries ik de bananen die ik overheb in voor smoothies of ijs. Maar nu het weer kouder wordt is het wel lekker om weer eens bananenbrood te bakken. En het resultaat? Echt de lekkerste die ik ooit gemaakt heb! Dus ik dacht, laat ik het recept eens met de wereld delen. Hopelijk zijn jullie ook zo enthousiast :). Een luchtig maar ook op de juiste manier chewy en kruidig bananenbrood, perfect in balans. Ik heb er zelf geen suikers aan toegevoegd omdat mijn bananen heel bruin waren maar je kunt het natuurlijk zo zoet maken als je zelf wilt!

Wat heb je nodig?

    • 200 gram bruine rijstmeel
    • 3 hele rijpe bananen
    • 0.5 theelepel bakpoeder
    • 0.5 theelepel baking soda
    • 0.5 theelepel himalayazout
    • 2.5 theelepel koekkruiden
    • 100 ml melk naar keuze (ik gebruikte havermelk)
    • 1.5 eetlepel olijfolie
    • 3 medium eieren
    • 1 handje blauwe bessen
    • 1 handje rode bessen (optioneel)
  • 1 handje kokosrasp (optioneel)

Blauwe bessensaus:

    • 100 gram blauwe bessen
  • 1 citroen

Stap 1: Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in en/of bekleed met bakpapier.

Stap 2: Pel en plet de bananen met een vork, voeg de melk en de olijfolie toe. Kluts de eieren los voeg toe en meng goed.

Stap 3: Zeef boven een andere kom de rijstmeel. Voeg het bakpoeder, de baking soda, het zout en de koekkruiden toe.

Stap 4: Voeg al roerend met een garde de droge ingredi├źnten aan het bananenmengsel toe en roer glad. Spatel daarna de bessen door het beslag.

Stap 5: Schenk het beslag in het cakevorm, strijk glad, besprenkel met de kokosrasp en bak in de oven in 60 minuten gaar en goudbruin.

Stap 6: Verwarm ondertussen de blauwe bessen samen met het sap van 1 citroen in een steelpannetje op matig vuur. Roer regelmatig door en zet het vuur laag wanneer alle besjes opengesprongen zijn en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken. Verwijder van het vuur en laat afkoelen.

Stap 7: Serveer de blauwe bessensaus over het bananenbrood!

Ellis

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig; koken, schrijven van (food) content, recepten ontwikkelen, foodstyling, foodfotografie, of op zoek naar mooie props. Gerechten worden kunst met de juiste combinatie van smaken, kleuren en geuren. Door alle zintuigen erbij te betrekken, worden koken en eten een beleving. Lekker en mooi eten maken is echt het allerleukste wat er is.